Vores madpolitik (mad med omtanke)

En god madoplevelse handler ikke alene om at blive mæt.

I Københavns Madservice mener vi, at mad skal tilberedes med omhu, kulinarisk viden og de bedst mulige råvarer. Så det gør vi.

Vi tilbyder et bredt udvalg af salte og søde måltider. Vi serverer alt fra klassisk dansk ”mormormad” til retter fra alverdens eksotiske køkkener.

Vi fremstiller mad fra bunden og gør os stor umage for at opnå velsmagende og velkomponerede måltider, der i vid udstrækning er tilpasset den enkelte borgers behov.  

Vores råvarer er så vidt muligt danske og som minimum 60 % økologiske.

Læs mere herunder om, hvordan vi i Københavns Madservice passer på både mad, borger, miljø og medarbejdere, når vi arbejder.

Mad med omtanke

Vis alle

Vi passer på maden (Klosse og kvalitet)

Al den mad, KMS udvikler og producerer, bliver planlagt og vurderet efter Peter Klosse’s kvalitetsprincipper.

Klosse er en forsker, der har fundet ud af, hvorfor Michelin mad smager så fantastisk. Han er nået frem til, at disse kulinariske succesfaktorer er til stede, når vi oplever maden som særligt velsmagende:

  • Der er sammenhæng mellem navn på retten og dens indhold.
  • Maden dufter appetitligt
  • Smagene balancerer på en god måde mellem surt, sødt, salt, bittert og umami
  • Retten er rig på smag
  • Der er flere forskellige – og behagelige - teksturer til stede i retten. En undtagelse er dog diæter med særlig konsistens.
  • Maden har farver, der klæder hinanden

Vi håber I kan smage det. 

Vi passer på borgerne

Københavns Madservice bærer et stort ansvar for, at vores måltider er sunde og sikre, så vores borgere ikke bliver syge af maden.

For at sikre dette har vi udarbejdet et egenkontrolprogram, der er vores plan for at sikre, at vores behandling af maden, hygiejne, rengøring og vedligeholdelse, uddannelse, mærkning og information samt emballage er i orden.

Se vores seneste tilsynsrapporter fra Fødevarestyrelsen her (findsmiley.dk).

Vi passer på miljø og klima

KMS anvender ca. 50 tons fødevarer om året til at producere vores knap 2000 måltider om dagen. Vi har derfor stor mulighed for at gøre en forskel ved at vælge fødevarer og fremstillingsmetoder, der belaster miljøet mindst muligt.

Konkret bruger vi over 60 % økologiske produkter i vores mad og har derfor opnået sølv i det økologiske spisemærke. Vi er faktisk den eneste institution i Danmark, der primært fremstiller det varme måltid, som har sølv i spisemærket (foedevarestyrelsen.dk). Det er vi ret stolte af.

Klimamad

I Københavns kommune er det besluttet, at vi skal reducere madens klimaaftryk med 25 %. Det vil sige, at vi skal bruge råvarer, der belaster mindre med CO2, end vi gør i dag.

Det skal selvfølgelig ske, uden at det går ud over madens smag og ernæringsmæssige egenskaber. Hvordan vi gør det, er vi i gang med at finde ud af. Blandt andet deltager vi i flere projekter, med producenter, forskere og køkkener om at finde nye proteinkilder, der smager godt.  

Grøn smiley

I Københavns Kommune arbejder vi med kontinuerligt at forbedre både miljø og arbejdsmiljø. Hvert år beslutter vi, hvilke områder vi sætter fokus på.

I 2022 og 2023 har vi haft fokus på at udvikle og teste nye klimaretter.

I 2020 og 2021 fokuserede vi på at reducere energiforbruget, når vi producerer maden, og at vi har færre ulykker i køkkenet.

I 2020 gennemførte vi projektet Fang Frådserne, hvor vi systematisk målte aktivitet og energiforbrug på alle større maskiner over hele døgnet. Projektet viste, at vi kunne spare en hel del strøm, alene ved at være mere opmærksomme på, hvornår vi tænder og slukker maskiner og ventilation.  

Vi passer på vores medarbejdere

Køkkenarbejde er krævende arbejde, uanset på hvilken plads man arbejder i køkkenet.

KMS har i mange år arbejdet med at gøre det hårde køkkenarbejde mindre hårdt. Vi har bl.a. erstattet øsen med pumper og mekanisk udportionering (dispencer), ligesom vi har hæve-sænke-borde overalt hvor vi bruger borde.

Faktisk har vi gjort det så godt, at FOA i 2019 brugte Københavns Madservice som det gode eksempel og lavede en film om vores arbejdsmiljø.

Du kan se filmen her (foa.dk).